Pomarańcze nie są najzdrowszymi owocami: artykuł nr 1737
2005-12-29 22:16:15 Nauka w Polsce i na świecie
Pomarańcze nie są najzdrowszymi owocami - wszystkie przekraczają dopuszczalne limity pestycydów. Skórka pomarańczy dodaje smaku Świętom Bożego Narodzenia, urozmaica świąteczne potrawy i wypieki. Jednak oficjalne kontrole przeprowadzone w zeszłym tygodniu wykazały, że nasze świąteczne specjały niosą ze sobą ukryte niebezpieczeństwo.
Kontrole Rządowego Komitetu do spraw pestycydów (Wielka Brytania) wykazały,
że każda z badanych pomarańczy była skażona pestycydami. Wiele z wykrytych
substancji chemicznych jest podejrzewanych o wywoływanie nowotworów oraz "efektu
transwestyty", około połowa z nich jest zakazana w Wielkiej Brytanii, zaś co
trzecia została znaleziona w ilościach wykraczających poza europejskie i
brytyjskie normy.
Dwa z pestycydów - Carbofuran i Methidathion, zakazane są w Wielkiej Brytanii a
przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) zostały sklasyfikowane jako "wysoce
niebezpieczny".
Uważa się, że Carbofuran - który został wykryty w ilości przekraczającej poziom
dopuszczony przez Wspólnotę Europejską dla niemowląt - niszczy układ nerwowy i
rozrodczy. Może też powodować bóle głowy, nadmierne pocenie się, nudności,
biegunki, bóle w klatce piersiowej, zaburzenia ostrości widzenia, niepokój i
ogólne osłabienie.
Methidathion - wykryty w ilości przekraczającej europejskie normy dla dzieci
poniżej 14 lat - jest oskarżany o wywoływanie nowotworów. Może jednak także być
przyczyną nudności, wymiotów, biegunek i bólów brzucha.
Trzeci zakazany pestycyd - Fention - określony przez WHO jako "umiarkowanie
niebezpieczny", w przeprowadzonych badaniach wykracza poza normy wyznaczone dla
dzieci poniżej 14 roku życia.
________
Przedruk za ICPPC - Międzynarodową Koalicją dla Ochrony Polskiej Wsi (http://www.icppc.pl;
tytuł pochodzi od Redakcji), źródło:
oai.pl