Orzeszki pomocne w walce z nowotworami: artykuł nr 1212
2005-09-16 00:19:09 Medycyna
Brytyjscy naukowcy przekonują, że substancja występująca w orzeszkach, fasoli i płatkach zbożowych może w istotny sposób obniżyć ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe. Chodzi o pięciofosforan inozytolu, który jak podejrzewano już od pewnego czasu, blokuje działanie enzymu istotnego przy wzroście komórek nowotworowych. Co więcej wzmacnia także skuteczność niektórych leków przeciwrakowych.
Szczególnie wiele tej substancji można znaleźć w orzeszkach ziemnych i orzechach nerkowca, a także w kilku odmianach fasoli.
Co ciekawe wysoka temperatura sprzyja powstawaniu pięciofosforanu inozytolu, więc najzdrowsze są prażone orzeszki i gotowana fasola. Naukowcy podkreślają, że substancja jako naturalna nie jest toksyczna nawet w dużych ilościach.
Źródło: RMF FM
Wybrane wiadomości z medycyny
- Czy H5N1 przejdzie z kota na człowieka?
- Dzień Chorych na Padaczkę
- Substancje toksyczne w polskich przedszkolach
- Komary mogą przenosić ptasią grypę
- Ciepłe ubranie i rosół kontra przeziębienie
- Wykryto nowy, groźny szczep wirusa H5N1
- Zakaz palenia w miejscach publicznych = bardzo szybki spadek liczby zawałów serca