Nowe limity związków chemicznych w żywności: artykuł nr 1883
2006-02-03 20:54:31 Medycyna
Komisja Europejska wprowadziła w piątek nowe limity na obecność rakotwórczych dioksyn i związków znanych jako PCB w żywności pochodzenia zwierzęcego i w karmach dla zwierząt.
Produkty żywnościowe lub karma dla zwierząt, które będą przekraczać poziom tych szkodliwych związków, od listopada nie będą dopuszczane do sprzedaży na rynku unijnym.
Unijny komisarz ds. zdrowia Markos Kyprianu powiedział, że KE będzie starać się systematycznie działać w kierunku minimalizowania wpływu szkodliwych substancji chemicznych na człowieka. "Teraz zadaniem władz poszczególnych krajów członkowskich jest monitorowanie przestrzegania określonych limitów przez producentów żywności i hodowców zwierząt " - powiedział Kyprianu.
Źródło: gazeta.pl/PAP (fragmenty)
Wybrane wiadomości z medycyny
- Prof. Gładysz: SARS było groźniejsze niż ptasia grypa
- Lek, który zapobiega ptasiej grypie - na razie u myszy
- WHO ogłasza pandemię wirusa świńskiej grypy A H1N1
- Bakteriobójcze powierzchnie
- Nadmiar cukru grozi rakiem trzustki
- Razem dla zdrowia - Uniwersyteckie konsorcjum
- W Olsztynie wyizolowano pierwszy w tym roku szczep grypy