Żywność zdrowa czy ekologiczna?: artykuł nr 3813
2006-11-23 13:09:00 Ekologia
Polacy chcą się zdrowo odżywiać, ale często mylą żywność ekologiczną z tak zwaną zdrową żywnością, pisze Metropol. Barierami w rozwoju rynku żywności ekologicznej są ceny i niska świadomość konsumentów. Z badań wynika, że ekologiczna żywność jest o 15 proc. droższa od innych produktów. – Wynika to z mniejszych plonów i wyższych kosztów produkcji. Za wyższą jakość trzeba po prostu zapłacić nieco więcej. Nasi polscy konsumenci w większości wciąż jednak wolą kupować produkty słabsze jakościowo, ale tańsze.
Dla polskich konsumentów produkty ekologiczne to żywność ”od chłopa z bazaru”, warzywa, owoce z własnej działki albo produkty otrzymywane od rodziny mieszkającej na wsi. Wcale nie muszą być one zdrowe i bezpieczne. Żywność ekologiczna jest więc nagminnie mylona ze ”zdrową żywnością”, czyli żywnością pseudoekologiczną.
Ma to zmienić trzyletnia ogólnopolska kampania informacyjna, dotycząca rolnictwa ekologicznego i jego produktów. Jest to wspólne działanie resortu rolnictwa i Agencji Rynku Rolnego. Kampania jest finansowana przez Unię Europejską i rząd Polski. Na promocję żywności ekologicznej przeznaczono w sumie 12 mln zł, w tym 6 mln zł z funduszy UE i 6 mln z budżetu krajowego.
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce
Wybrane wiadomości z ekologii
- Jeśli na spacer - to tylko w Krakowie!
- Małgorzata Falencka-Jabłońska - bez wiedzy nie ma ekologii
- Handel futrami zagrożeniem dla tygrysów
- Kraków: Wielki festiwal segregowania śmieci
- Czy EKON musi upaść?
- Przez zanieczyszczenia kilkadziesiąt lat anomalii pogodowych
- Carrefour będzie sprzedawał polską żywność ekologiczną