Sok z rokitnika dobry dla serca: artykuł nr 4816
2006-07-10 00:00:00 Medycyna
Indyjskim naukowcom jako pierwszym udało się uzyskać zachowujący większość cennych właściwości sok z korzystnie wpływających na serce owoców rokitnika zwyczajnego - informuje "Journal of the Science of Food and Agriculture."
Owoce rokitnika zwyczajnego oprócz dużej ilości witaminy C zawierają obniżające poziom cholesterolu we krwi substancje, które zapobiegają miażdżycy.
Roślina ta występuje także w Polsce, choć jest traktowana raczej jako ozdobna. W Chinach, Tybecie Mongolii i Rosji z rokitnika przyrządza się zdrowotne napoje.
Naukowcom z laboratorium w indyjskim Trivandrum udało się opracować doskonalszą metodę ekstrakcji soku, wykorzystującą wysokoobrotowe wirówki. Dzięki temu można zachować większą część przeciwutleniaczy, które zapobiegają utlenianiu się szkodliwego cholesterolu LDL i jego przyleganiu do wyściółki naczyń krwionośnych.
Jak wykazała analiza, uzyskany nową metoda sok zawiera ponad 40 procent obecnych w nieprzetworzonym w owocu polifenoli, 50 procent flawonoidów i 70 procent witaminy C. Poza tym obecne są w nim, nienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne.
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce
Wybrane wiadomości z medycyny
- 9. miejsce w UE pod względem spożycia antybiotyków
- Pericyty w powstawaniu bariery krew-mózg
- Kolejny kraj Unii Europejskiej wprowadza powszechne szczepienia przeciwko HPV
- Ciąża bez alkoholu
- Zidentyfikowano gen, który decyduje o tym, jak głęboko śpimy
- Ptasia grypa wciąż groźna
- Białko gp120 słabym punktem wirusa HIV