RGŻ za stosowaniem GMO w paszach: artykuł nr 5409
2008-02-11 04:57:12 Biotechnologia
Polska jest jednym z największych w Europie importerów śruty sojowej - ok. 1,9 mln ton rocznie - do celów paszowych, przy czym w przypadku paszowych surowców białkowych jest to główny komponent mieszanek paszowych w Polsce. Rada Gospodarki Żywnościowej (RGŻ) przypomina, że około 90 proc. śruty sojowej znajdującej się w obrocie światowym produkowane jest z ziarna soi genetycznie zmodyfikowanej. Zakaz importu śruty genetycznie ulepszonej oznacza dla zainteresowanych branż wyeliminowanie dostaw blisko 1 mln ton czystego białka bez racjonalnej alternatywy zastąpienia go innymi surowcami.
Rada Gospodarki Żywnościowej (RGŻ), skupiająca organizacje branżowe
reprezentujące m.in. hodowców trzody i drobiu, popiera stosowanie roślin
genetycznie modyfikowanych (GMO) w paszach.
Według organizacji zrzeszonych w RGŻ, wprowadzenie zakazu stosowania
zmodyfikowanej śruty doprowadzi do znacznego zmniejszenia produkcji i wzrostu
kosztów produkcji pasz. Spowoduje też - zdaniem RGŻ - utratę konkurencyjności
polskiego przemysłu paszowego i mięsnego, głównie w części dotyczącej trzody
chlewnej i drobiu.
Jak podkreślają organizacje w komunikacie, zakaz stosowania śruty modyfikowanej
nie ochroni polskiego rynku przed żywnością GMO, która jest importowana z
sąsiednich krajów Unii Europejskiej, gdzie jest powszechnie stosowana.
Rada zauważa także inne konsekwencje utrzymania w mocy obecnej ustawy o paszach,
takie jak wzrost bezrobocia w branży paszowej i drobiarskiej czy wzrost cen
żywności.
W opinii organizacji branżowych, "stanowi ona naruszenie stanu swobody
gospodarczej, jest sprzeczna z prawodawstwem unijnym i naraża sektor
rolno-przetwórczy na konsekwencje ekonomiczne".
Członkami Rady Gospodarki Żywnościowej jest 55 organizacji. M.in. należą do niej
Polski Związek Producentów Pasz, Krajowa Rada Drobiarstwa, Polskie Zrzeszenie
Producentów Bydła Mięsnego, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz,
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Polski Związek Hodowców i Producentów
Trzody Chlewnej - Polsus.
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Finał konkursu BioIDEA 2010: Jadalna szczepionka przeciwko zakażeniom Helicobacter pylori
- Letnia Szkoła Biotechnologii - możliwość obniżenia kosztów
- Genetycy bronią GMO w liście do premiera
- Nowy wynalazek chemików z UJ pomoże chirurgom i pacjentom
- Heme Oxygenases 2007
- Polska przed Trybunałem za zakaz uprawy GMO
- BioSektor Regionu Europy Środkowej