Rak piersi nie lubi kurkuminy i piperyny


Rak piersi nie lubi kurkuminy i piperyny: artykuł nr 6539

2009-12-11 00:57:26 Medycyna

Składniki popularnych przypraw - występująca w kurkumie kurkumina oraz zawarty w czarnym pieprzu alkaloid piperyna - mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi, a być może także w jego leczeniu - informuje serwis "EurekAlert".

Naukowcy z University of Michigan wykazali, że dodane do hodowli komórek raka piersi piperyna i kurkumina zmniejszają liczbę nowotworowych komórek macierzystych, niezbędnych dla rozwoju guza - a jednocześnie nie szkodzą normalnym komórkom. Stwarza to nadzieję na opracowanie leków działających w tych przypadkach, gdy nie są skuteczne leki w rodzaju tamoksyfenu bądź raloksyfenu.
Piperynę i kurkuminę stosowano podczas badań w stężeniach 20-krotnie większych, niż ma to miejsce przy normalnej diecie zawierajacej pieprz i kurkumę.

Kapsułki z tak stężonymi substancjami są dostępne na rynku, jednak autorzy na razie nie zalecają pacjentom ich używania - potrzebne są wcześniejsze badania kliniczne. Mają się rozpocząć w przyszłym roku.

Dzięki uprzejmości: PAP - Nauka w Polsce

Następna strona

Poprzednia strona

Wybrane wiadomości z medycyny