Rak piersi nie lubi kurkuminy i piperyny: artykuł nr 6539
2009-12-11 00:57:26 Medycyna
Składniki popularnych przypraw - występująca w kurkumie kurkumina oraz zawarty w czarnym pieprzu alkaloid piperyna - mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi, a być może także w jego leczeniu - informuje serwis "EurekAlert".
Naukowcy z University of Michigan wykazali, że dodane do hodowli
komórek raka piersi piperyna i kurkumina zmniejszają liczbę
nowotworowych komórek macierzystych, niezbędnych dla rozwoju guza - a
jednocześnie nie szkodzą normalnym komórkom. Stwarza to nadzieję na
opracowanie leków działających w tych przypadkach, gdy nie są skuteczne
leki w rodzaju tamoksyfenu bądź raloksyfenu.
Piperynę i kurkuminę stosowano podczas badań w stężeniach 20-krotnie
większych, niż ma to miejsce przy normalnej diecie zawierajacej pieprz
i kurkumę.
Kapsułki z tak stężonymi substancjami są dostępne na rynku, jednak
autorzy na razie nie zalecają pacjentom ich używania - potrzebne są
wcześniejsze badania kliniczne. Mają się rozpocząć w przyszłym roku.