Produkty GMO - jeść czy unikać?: artykuł nr 1727
2005-12-28 11:35:27 Biotechnologia
Od wielu lat produkuje się na świecie żywność genetycznie modyfikowaną (GMO) i od tyluż lat toczy się dyskusja, czy jest ona bezpieczna - przypomina doc. Irena Celejowa z Warszawskiej Szkoły Zdrowia. 10 stycznia można posłuchać wykładu na ten temat. "Wiadomo, że różne rośliny i zwierzęta to efekt działalności hodowców, którzy w rezultacie prób i błędów selekcjonowali produkty roślinne i zwierzęce o cechach pożądanych dla człowieka, np. wspierających jego zdrowie. Nie było to nic innego jak właśnie modyfikacja genetyczna" - mówi doc. Celejowa
Przypomina jednak, że do niedawna nie można było manipulować genami między
różnymi gatunkami. Stało się to możliwe dzięki postępowi inżynierii genetycznej,
która pozwala np. na przenoszenie genów ryb do roślin uprawnych. "Czy wolno nam
tak dalece wkraczać w tajemnice świata ożywionego?" - zastanawia się badaczka.
O tym, czy warto jeść żywność genetycznie modyfikowaną, czy jej unikać, opowie
podczas najbliższego wykładu w Warszawskiej Szkole Zdrowia doc. Grażyna Nowicka
z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wykład doc. Grażyny Nowickiej odbędzie się 10 stycznia auli Wyższej Szkoły
Ekologii i Zarządzania przy ulicy Rejtana 16 w Warszawie. Początek o godzinie
17.00. Wstęp wolny. BSZ
Dzięki uprzejmości:
PAP - Nauka w Polsce
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Między Biotechnologią a Ochroną Środowiska - interdyscyplinarne spotkanie młodych przyrodników
- Ciąg dalszy skandalu wokół klonowania
- Nowy wynalazek chemików z UJ pomoże chirurgom i pacjentom
- Metoda otrzymywania genetycznie zmienionego wirusa grypy
- Plan działań ukierunkowany na rozwój agrobiotechnologii i biotechnologii przemysłowej
- Adamed rozpocznie badania kliniczne
- Krowi żołądek a biopaliwo