Ptasia grypa: UE apeluje o ostrożność: artykuł nr 1426
2005-10-26 13:40:28 Nauka w Polsce i na świecie
Mieszkańcy Europy powinni unikać jedzenia surowych jajek, zaś potrawy z drobiu gotować lub smażyć bardzo dokładnie, by zmniejszyć ryzyko zarażenia wirusem ptasiej grypy – komunikat o tej treści ma wydać dziś Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Eksperci urzędu podkreślają, że choć nie ma żadnych dowodów na to, że wirusem można się zarazić przez system pokarmowy, to jednak zalecają dodatkową ostrożność. Wczoraj Komisja Europejska w ramach zabezpieczeń przed rozprzestrzenianiem się ptasiej grypy wprowadziła zakaz importu ptaków egzotycznych.
Źródło: RMF FM (fragmenty)
Wybrane wiadomości z nauki w Polsce i na świecie
- Rozstrzygają się losy projektu REACH
- Sztuczny atol z morświnarium ma powstać na Helu
- Nowa dyrektywa zaostrza środki walki z ptasią grypą
- W poprawionej wersji genomu mamy jeszcze mniej genów
- Ekolodzy oszukują bobry, by wyrządzały mniej szkód
- Kłopotliwe bobry na Podkarpaciu
- Polsko-amerykański projekt badania flory karbońskiej