Warzywa w jaskrawym kolorze dobre na wzrok: artykuł nr 3140
2006-08-16 11:03:56 Medycyna
Chcesz mieć sokoli wzrok - jedz warzywa w jaskrawym kolorze. Z najnowszych badań amerykańskich naukowców wynika, że jedzenie takich warzyw jak marchewka, kukurydza, brokuły i groszek procentuje w późniejszym wieku. Eksperci z Uniwersytetu Wisconsin przeprowadzili badania na grupie kobiet w wieku od 50 do 75 pięciu lat. Okazało się, że te, które w swej diecie często miały żółto-zielone warzywa miały znacznie lepszy wzrok, niż te, które jadły je tylko od czasu do czasu.
Źródło: RMF FM
Wybrane wiadomości z medycyny
- Angola: Deszcze przyczyną wzrostu zachorowań na cholerę
- Ptasia grypa dotarła do Włoch
- Komisja Europejska zezwala na wprowadzenie szczepionek na ptasią grypę
- Tydzień Mózgu 2010 w Krakowie
- WHO ogłasza pandemię wirusa świńskiej grypy A H1N1
- Zdjęto maty dezynfekcyjne w Krajniku Dolnym
- Tłuszcz rybi chroni przed rakiem nerek