Ocenić czy mleko i mięso klonów jest bezpieczne: artykuł nr 4295
2007-03-08 13:00:38 Biotechnologia
Unijną agencję ds. bezpieczeństwa żywności EFSA poproszono o zbadanie, czy bezpieczne jest spożywanie mięsa i mleka ze sklonowanych zwierząt - poinformowała Komisja Europejska. KE w liście skierowanym tego dnia do EFSA prosi o ocenę możliwych implikacji klonowania pod względem bezpieczeństwa żywności, zdrowia i stanu zwierząt oraz wpływu na środowisko w Unii Europejskiej. EFSA na rozstrzygnięcie tych kwestii ma pół roku.
W USA, według wstępnego orzeczenie amerykańskiego Urzędu Kontroli Żywności i Leków z grudnia 2006, mięso i mleko z klonowanego bydła, świń i kóz uznano za bezpieczne do konsumpcji.
Źródło: PAP
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Chcą odtworzyć wymarłego tura
- Targi biotechnologii, technologii informacyjnych i zielonych technologii - Rouen listopad 2010
- ONCO - 3CLA – biotechnologiczny, kierowany lek przeciwnowotworowy
- Sklonowano bawolicę
- Hipoalergiczne koty już w sprzedaży
- Life Sciences Students Conference 2008
- NTPP rozpoczął kolejny projekt dla biosektora