Greenpeace: GMO zagraża zdrowej żywności?: artykuł nr 4673
2007-06-13 01:36:03 Biotechnologia
Podczas posiedzenia Rady ds. Rolnictwa Unii Europejskiej 12go czerwca, Ministrowie z krajów Wspólnoty przyjęli rozporządzenie, które dopuszcza próg zanieczyszczenia żywności ekologicznej składnikami produktów modyfikowanych genetycznie (GMO) na poziomie 0,9%, w przypadku, gdy jest ono "przypadkowe lub technicznie nieuniknione". [1]
Organizacje ekologiczne krytykują podjętą decyzję, ponieważ przeczy ona
zasadzie wolnego wyboru konsumenta. Rolnictwo ekologiczne to przyjazny
środowisku, cieszący się dużym poparciem społecznym i najprężniej rozwijający
się sektor rolnictwa.
"W sytuacji, gdy Unia Europejska dopuszcza obecność składników GMO w produktach
ekologicznych, rolnicy, którzy będą chcieli zachować produkowaną przez siebie
żywność wolną od GMO, napotkają ogromne trudności. Wspólnota powinna jak
najszybciej wprowadzić prawo, które ochroni rolnictwo ekologiczne i
konwencjonalne od zanieczyszczenia składnikami transgenicznymi", powiedziała
Helen Holder z organizacji Friends of the Earth.
Parlament Europejski oraz organizacje ekologiczne wcześniej wniosły postulat,
żeby próg zanieczyszczenia produktów ekologicznych był na poziomie najniższego
progu wykrywalności organizmów modyfikowanych genetycznie, czyli 0,1%.
"Chociaż wśród konsumentów wciąż rośnie zainteresowanie zdrową, ekologiczną
żywnością, Komisja Europejska wraz z częścią krajów Wspólnoty, w tym Polską [2],
dopuściła do sytuacji, w której istnienie sektora organicznego jest poważnie
zagrożone z powodu możliwego zanieczyszczenia GMO", podsumowuje Joanna Miś,
Koordynatorka Kampanii przeciw GMO w polskim biurze Greenpeace, "Nie rozumiemy,
jak możliwa jest sytuacja, w której polski rząd, opowiadając się przeciw GMO,
jednocześnie popiera prawo, które pozbawi konsumentów wyboru zakupu produktów
bezpiecznych i całkowicie wolnych od zmutowanych składników", dodaje Miś.
Źródło: Greenpeace
PRZYPISY:
[1] Komisja Europejska wraz z ekspertami w dziedzinie ochrony środowiska w
rzeczywistości uznaje próg 0,9% za “akceptowalne” zanieczyszczenie. W chwili
obecnej sektor rolnictwa ekologicznego działa na rzecz obniżenia tego progu.
[2] Podczas głosowania 12 czerwca 2007 Polska opowiedziała się za progiem 0,9%.