Mięso i mleko z klonów bezpieczne: artykuł nr 554
2005-04-15 15:41:15 Biotechnologia
Według japońskich i amerykańskich naukowców skład mleka i mięsa ze sklonowanego bydła praktycznie nie różni się niczym od zwierząt poczętych naturalnie. W zakrojonych na największą dotychczas skalę badaniach porównawczych, Xiangzhong Yang z University of Connecticut w Storrs, USA, wraz z współpracownikami przeanalizował ponad 100 cech charakteryzujących badane produkty spożywcze. Wyniki studiów jednak wydają się niewystarczające dla potencjalnych klientów.
"Wszystkie przebadane parametry klonów mieściły się w normie określającej
produkt jako bezpieczny dla spożycia - zarówno w przypadku wołowiny jak i
mleka", mówi Yang. "Nie znaleźliśmy znaczących różnic pomiędzy zwierzętami
sklonowanymi i kontrolnymi"
Cały artykuł w serwisie
Racjonalista
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Nowa elektryczna metoda sekwencjonowania genomu
- Ogólnopolskie Akademickie Seminarium Studentów Biotechnologii
- Modyfikowana żywność w supermarketach
- Polska delegacja w USA
- X Międzynarodowe Targi Analityki i Technik Pomiarowych EuroLab 2008
- Abp Życiński: nie należy bać się GMO
- Polska przed Trybunałem za zakaz uprawy GMO