Mięso i mleko z klonów bezpieczne: artykuł nr 554
2005-04-15 15:41:15 Biotechnologia
Według japońskich i amerykańskich naukowców skład mleka i mięsa ze sklonowanego bydła praktycznie nie różni się niczym od zwierząt poczętych naturalnie. W zakrojonych na największą dotychczas skalę badaniach porównawczych, Xiangzhong Yang z University of Connecticut w Storrs, USA, wraz z współpracownikami przeanalizował ponad 100 cech charakteryzujących badane produkty spożywcze. Wyniki studiów jednak wydają się niewystarczające dla potencjalnych klientów.
"Wszystkie przebadane parametry klonów mieściły się w normie określającej
produkt jako bezpieczny dla spożycia - zarówno w przypadku wołowiny jak i
mleka", mówi Yang. "Nie znaleźliśmy znaczących różnic pomiędzy zwierzętami
sklonowanymi i kontrolnymi"
Cały artykuł w serwisie
Racjonalista
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Mikroorganizmy zrewolucjonizują rolnictwo i gospodarkę odpadami
- Wieprzowina z laboratorium
- Zmutowane rośliny wchłoną nadmiar dwutlenku węgla?
- PIERWSZY PRZESZCZEP WĄTROBY ZMODYFIKOWANEJ GENETYCZNIE
- Open source w biotechnologii
- Gdańscy studenci biotechnologii o ptasiej grypie
- Dodatkowy termin nadsyłania pomysłów do konkursu: Najlepszy Projekt – Bioinnowacje 2009