Czy jeść GMO?: artykuł nr 400
2005-03-09 05:42:51 Biotechnologia
Już około 10 tysięcy lat temu farmerzy rozpoczęli uprawę roślin nie mając zielonego pojęcia o podstawach genetyki. Dzięki prostej selekcji pozytywnych cech, potrafili przystosować poszczególne gatunki do swoich potrzeb. Około 6-7 tysięcy lat p.n.e. rozpoczęła się na bliskim Wschodzie masowa uprawa pszenicy, fasoli, soczewicy i groszku. W mniej więcej tym samym czasie Nowy Świat udomowił między innymi fasolę i dyniowate. Czytaj cały artykuł o GMO
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Jarosław Kaczyński: W sprawie GMO Polska powinna powiedzieć nie
- Unia Europejska traci swój wkład w zrównoważone rolnictwo zakazując upraw biotechnologicznych
- Nowe laboratoria chemii kosmetycznej oraz mikrobiologii i histologii WSIiZ
- BioCentrum otwiera nowe laboratorium
- XII Letnia Szkoła Biotechnologii
- Polska delegacja w USA
- Od grządki grochu do pól złotego ryżu