Produkcja mydła i mleka na warsztatach: DNA - encyklopedia życia: artykuł nr 6207
2009-04-08 09:59:43 Biotechnologia
Popularyzatorską rozgrzewkę przed ogólnopolskimi festiwalami nauki stanowiły warsztaty biotechnologiczne zorganizowane 3-5 kwietnia przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Konkursy i pokazy zorganizowane przez Szkołę Festiwalu Nauki cieszyły się powodzeniem wśród młodych gości imprezy pt. "DNA - encyklopedia życia". Młodzi popularyzatorzy pokazywali, jak działają enzymy. Można też było własnoręcznie wyprodukować mydło oraz mleko bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy.
Aktywność laktazy, czyli enzymu, który potrafi rozłożyć cukier
występujący w mleku (laktozę), wykorzystuje się przy biotechnologicznej
produkcji mleka przeznaczonego dla osób z nietolerancją laktozy.
"Technologia ta ma bardzo duże znaczenie. Wiele osób nie może już w
wieku dojrzałym samodzielnie rozkładać laktozy, gdyż nie posiada
niezbędnego enzymu w swoim układzie trawiennym. Takim ludziom mleko
może szkodzić. Dzięki biotechnologii otrzymuje się mleko, które nie
zawiera laktozy i może być spożywane przez każdego" - mówił Maciej
Kotliński z Uniwersytetu Warszawskiego i Szkoły Festiwalu Nauki..
Jak tłumaczył, do produkcji mleka wykorzystuje się kolumny, które
zawierają enzym zwany laktazą i katalizują reakcję rozkładu laktozy.
Proces można obserwować nawet w uproszczonych warunkach. Szczególnie
atrakcyjne dla młodszego może być tworzenie złoża poprzez użycie
substancji, którą miesza się z enzymem i wkrapla do roztworu
zawierającego jony wapnia.
"Tworzą się wówczas kuleczki przypominające kawior, które mają związany
w środku enzym. Kuleczki są przenoszone do kolumny, gdzie uzyskujemy
enzym wielokrotnego użytku. Możemy tę kolumnę (w uproszczeniu i małej
skali - strzykawkę) załadować złożem i przepuszczać przez nią mleko
wiele razy. W produkcji przemysłowej tak to właśnie wygląda - nie
dodaje się enzymu do każdej partii mleka, z którego chcemy usunąć
laktozę, tylko używa się kolumny, przez która można przepuścić bardo
dużą ilość płynu" - opisywał Kotliński.
Dodał, że aktywność takiego enzymu możemy wykryć poprzez obecność
glukozy. Jej powstawanie, a więc dowód na skuteczne działanie enzymu,
można sprawdzić używając papierków do analizy moczu dostępne w aptece.
Każdy może takie doświadczenie wykonać w warunkach domowych.
Drugi pokaz Szkoły Festiwalu Nauki dotyczył enzymu o nazwie lipaza. Nie
było to odzwierciedlenie produkcji przemysłowej, ale podczas pokazu
rzeczywiście powstało mydło.
"Używamy tu oleju kuchennego, czyli tłuszczu roślinnego. Do niego
dodajemy lipazy, czyli enzymu, który rozkłada olej na glicerol i wolne
kwasy tłuszczowe. Reakcję możemy prześledzić dodając do probówki
wskaźnik - fenyloftaleinę. Zabarwia się ona w roztworze zasadowym,
dlatego dodajemy zasady, żeby roztwór się zabarwił. Pod wpływem lipazy
w probówce powstają wolne kwasy tłuszczowe, a zasada reaguje z nimi
produkując mydło" - wyjaśniał kolejne kroki Kotliński.
Widzowie mogli zaobserwować, jak zasada znika, bowiem fenyloftaleina
odbarwiała się, co oznaczało, że roztwór stał się z powrotem obojętny.
W ten sposób zobrazowano działanie enzymu. Jednocześnie uzmysłowiono
dzieciom na czym polega produkcja mydła, wytłumaczono też czym jest
mydło i tłuszcz.
Warsztatom i pokazom na SGGW towarzyszył cykl wykładów skierowanych do
dorosłych słuchaczy, prezentujących dorobek i perspektywy badań nad DNA.
Dzięki uprzejmości: PAP Nauka w Polsce
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Miesięczne płatne praktyki w Dziale Badawczo–Rozwojowym firmy Adamed
- MicroBioLab: korzystając z potencjału naukowo-technologicznego UJ
- Czy można usprawnić proces rejestracji GMO w Unii Europejskiej?
- Zmodyfikowany genetycznie len hitem polskiego eksportu?
- PTC 124 - pastylka na choroby genetyczne?
- Genetycznie modyfikowane drzewa
- Czy bakterie lubią czekoladę