Rumunia ma problem z żywnością transgeniczną: artykuł nr 3619
2006-10-27 00:47:47 Biotechnologia
Rumuńska prasa ujawnia, że w Rumunii nikt nie kontroluje produkcji żywności modyfikowanej genetycznie. Szacuje się, że w tym kraju produkowane jest ponad 300 tysięcy ton transgenicznej soi. Prasa podkreśla, że Rumunia kojarzy się raczej ze zdrową żywnością i tradycyjnym rolnictwem. Tymczasem okazuje się, że na ogromną skalę produkowana jest tu żywność modyfikowana genetycznie. Co więcej, nikt nad tym zjawiskiem nie panuje.
Produkty ze ziemniaków i soi trafiają na rynek, ale nie informuje się o tym konsumentów. Kontrolą żywności transgenicznej nie zajmuje się żaden urząd. W Rumunii nie ma nawet żadnego laboratorium, w którym badane byłyby organizmy modyfikowane genetycznie.
Unia Europejska, do której Rumunia przystąpi za dwa miesiące, zaleca ścisłą kontrolę nad produkcją i obrotem żywnością transgeniczną.
Źródło: agroabc.pl/Gazeta Wyborcza
Wybrane wiadomości z bitechnologii
- Naukowcy uszczęśliwili mysz
- FAO apeluje o rozwagę w kwestii modyfikowanych genetycznie drzew
- Innowacje i nowe technologie w rolnictwie
- Program konferencji BIO Biznes Finanse Innowacje 2008
- Adamed rozpocznie badania kliniczne
- Konflikt na linii Bruksela - Warszawa w sprawie roślin genetycznie modyfikowanych
- Medyczny Nobel za badania nad komórkami macierzystymi