Zanieczyszczenie ozonem zagraża przyszłej produkcji roślinnej: artykuł nr 648
2005-05-07 04:19:30 Ochrona środowiska
Stephen Long z University of Illinois (USA) przedstawił kilka dni temu w Londynie wyniki badań, z których wynika, że zanieczyszczenie najniższych warstw atmosfery ozonem zagraża produkcji żywności. Dotychczas analizy wpływu globalnych zmian składu atmosfery na produkcję roślinną koncentrowały się na skutkach wzrostu stężenia dwutlenku węgla i zakładały wzrost plonów roślin uprawnych. Tymczasem w eksperymentach, w których stworzono warunki podobne do spodziewanych w roku 2050 z uwzględnieniem wzrostu zanieczyszczenia powietrza ozonem, Long zarejestrował spadek plonów soi o 10%.
Zgodnie z prognozami Międzyrządowego Panelu ds. Zmian Klimatu największy wzrost zanieczyszczenia ozonem nastąpi w gwałtownie rozwijających się krajach Azji (np. w Chinach o 25%).
Źródło: www.lonicera.hg.pl / Rising ozone pollution 'threatens crop yields' (SciDev.net)
Wybrane wiadomości z ochrony środowiska
- Przyłącz się do akcji WWF - Nie kupuj żółwi z przemytu.
- Mira Stanisławska-Meysztowicz została Człowiekiem Roku Polskiej Ekologii
- Zepsute komputery i lodówki są dużym zagrożeniem dla środowiska
- Wojewoda zezwolił na odstrzał bobrów
- Protest Pracowni na Rzecz Wszystkich Istot
- Powiększone Zielone Płuca Polski
- Jesteśmy na drodze do ekologicznego samobójstwa