Zoologia

Drapieżniki umożliwiają biologiczną kontrolę szkodników

Dwie firmy z Izraela i z Holandii opracowały innowacyjne metody uzyskiwania owadzich drapieżników, które umożliwiają rolnikom biologiczne zwalczanie szkodników zamiast stosowania chemikaliów. Wykorzystanie naturalnych drapieżników do zwalczania owadów żerujących na uprawach ma wiele zalet w porównaniu z używaniem środków chemicznych, jednak ich „produkcja” na skalę komercyjną była dotychczas trudna i kosztowna. Jednym z problemów jest zagwarantowanie dostaw owadów drapieżnych, takich jak dziubałeczek wielożerny czy mączlikowy, z powodu problemów związanych z zapewnieniem im pożywienia oraz właściwego środowiska do złożenia jaj.

Nowe materiały i techniki opracowane w projekcie ALTREARMETHODS w ramach
EUREKA umożliwiają łatwiejsze i tańsze wyprodukowanie drapieżnych owadów. –
Oznacza to bardziej efektywne i bardziej opłacalne zwalczanie wielu owadzich
szkodników niszczących najważniejsze produkty rolne – mówi koordynator projektu
Shimon Steinberg z przedsiębiorstwa kontroli biologicznej Bio-Bee Sde Eliyahu w
Izraelu.

Drugi z partnerów, holenderska spółka Koppert Biological Systems, był
odpowiedzialny za opracowanie urządzeń, metodologii i materiałów służących do
kapsułkowania sztucznych odżywek. Spółka wykorzystała też swoją technologię
kapsułkowania do przygotowania sztucznej płynnej odżywki w formie powlekanych
kropli.

Partnerzy wypróbowali kilka alternatywnych diet i wymyślili kapsułkowane
pożywienie akceptowane przez dwa główne owady drapieżne: dziubałeczka
wielożernego (Orius laevigatus), który atakuje głównie wciornastki, oraz
dziubałeczka mączlikowego (Macrolophus caliginosus), który zjada mączliki,
wciornastki, miniarki i roztocza.

Źródło danych: EUREKA/Cordis

Dodaj komentarz