Nowy sposób na wydłużenie trwałości choinki
Naukowcy z Universite Laval wspólnie z kolegami z Nova Scotia Agricultural College odkryli, że za opadanie igieł odpowiada roślinny hormon – etylen.
Badacze umieścili gałązki jodły balsamicznej (Abies balsamea) w pojemnikach z wodą w szczelnej komorze. Po upływie 10 dni gałązki zaczęły wydzielać etylen, w trzy dni później igły zaczęły opadać i po upływie 40 dni opadły wszystkie.
Aby się upewnić, że opadanie ma związek z etylenem, naukowcy
zastosowali substancje hamujące jego działanie – 1-MCP oraz AVG
(aminoetoksywinyloglicyna). Pierwsza opóźniła opadnięcie igieł do 73
dni, druga – do 87. Po 40 dniach potraktowane preparatami gałązki
wyglądały świeżo, podczas gdy niechronione straciły niemal wszystkie
igły.
Zdaniem autorów badań, ich praca przyda się zarówno producentom, jak i
kupującym świąteczne drzewka. Mający postać gazu 1-MCP
(1-metylocyklopropen) od dawna stosowany w przechowalnictwie jabłek
można by rozpylać w ciężarówkach przewożących choinki. Na przykład
Kanada eksportuje około 1,8 miliona drzewek do USA, Meksyku, Ameryki
Środkowej i Południowej oraz w region Karaibów.
Natomiast AVG można by dodawać do wody w choinkowym stojaku, by
przedłużyć trwałość choinki w domu.